Skip to content

Koeltechniek

EEN GOED KOELINGSSYSTEEM IS CRUCIAAL

Voor een horecaonderneming is het belangrijk om over een goed koelings- systeem te beschikken. Immers, een goede hygiëne is van groot belang.

EEN SYSTEEM WAAR U NAAR OP ZOEK BENT

FvB installatiegroep levert alles op het gebied van koeling. U kunt hierbij denken aan een grote vriezers. Verder beschikt horecakoeling over een groot assortiment, met verschillende systemen van verschillende merken, in verschillende prijsklassen.

Koeling oplossingen

Ventilatiesystemen

Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Wanneer je woning niet voldoende lucht ventileert zal je dus steeds opnieuw dezelfde, vuile lucht inademen. Vroeger had dit niet zoveel nare gevolgen omdat men veel minder isoleerde zodat verse buitenlucht nog steeds gedeeltelijk kon binnendringen. Met de nieuwste technieken is dit echter niet meer het geval zodat je gebruik zal moeten maken van een ventilatiesysteem. Het correct ventileren van een gebouw zal niet alleen een gunstige impact hebben op de gezondheidstoestand maar ook vochtproblemen en muffe geurtjes tegengaan.

Je kan de woning ook sporadisch ventileren door ramen of deuren open te zetten. Dit leidt echter tot warmteverlies en een ongelijkmatige verdeling van zuivere lucht. Bovendien vergeet men vaak de ramen open te zetten waardoor er geen verse lucht meer binnenkomt. Wil je geen mechanische zuivering, dan kan je ook ramen kopen met ventilatieroosters. Men spreekt dan van het ventilatiesysteem A.

Airconditioning

Airconditioning maakt in Nederland een enorme opmars. De zomers zijn warmer en onze huizen steeds beter geïsoleerd. Ook de grote hoeveelheid elektrische apparatuur beïnvloedt ons woonklimaat. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen daarom voor airconditioning.

Hoe werkt het?

Airconditioning werkt via een vrij eenvoudig principe. Het systeem bestaat altijd uit twee delen, een binnen deel met ventilator en een buitendeel met een compressor. In het binnen deel, dat warme lucht aanzuigt, bevindt zich verdampt koudemiddel wat de lucht afkoelt. Deze gekoelde lucht wordt weer de ruimte ingeblazen, terwijl het gecondenseerde warme koudemiddel in het buitengedeelte weer afkoelt. Terug in het binnen deel kan het koudemiddel weer verdampen en weer nieuwe lucht koelen. Deze cyclus kan zich eindeloos herhalen.

Soorten Airconditioning

Mobiel

Mobiele systemen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een monosysteem combineert het binnen- en buitendeel. Deze systemen zijn redelijk lawaaiig en koelen het minst goed. Mobiele systemen waarbij de compressor uit het raam gehangen wordt, hebben minder last van dit probleem.

Split

Dit systeem wordt bij particulieren het meest toegepast. Het binnen deel hangt aan de wand of het plafond. Twee dunne leidingen en een elektrokabel verbinden dit deel met het buitendeel.

Multi-split

Dit systeem lijkt op de split, alleen zijn hier meerdere binnen delen aangesloten op één centraal buitendeel. Dit systeem wordt veel gebruikt in bedrijven of om in een woonhuis meerdere kamers te koelen.

Meer weten?

De website nederlandkoel.nl is een initiatief van de brancheorganisatie NVKL. Hier vindt u alles over airco en uitgebreide informatie over de verschillende systemen.

Wilt u meer weten over Koeling systemen?